Diabetes type 2

DiabetesBij diabetes (suikerziekte) kan het lichaam de bloedsuiker niet meer reguleren. Dat gebeurt bij gezonde mensen heel precies, met het hormoon insuline. Vroeger kregen vooral oudere mensen diabetes type 2, maar nu krijgen ook steeds meer jonge mensen het, zelfs kinderen, met als gevolg dat diabetes de meest voorkomende chronische ziekte in Nederland is (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu):

  • In totaal zijn er in Nederland circa 1 miljoen mensen met diabetes
  • 750.000 Nederlanders zitten in de gevarenzone om diabetes type 2 te krijgen: ze hebben een verstoorde suikerhuishouding. Van hen krijgt een derde binnen zes jaar diabetes.
  • Rekening houdend met de groei en vergrijzing van de Nederlandse bevolking, zal de prevalentie van diabetes in de periode 2011-2030 naar verwachting verder stijgen, met 34% voor mannen en 32% voor vrouwen.

Diabetes is een chronische ziekte die voor veel andere problemen zorgt: diabetes heeft een domino-effect. Veel mensen met diabetes krijgen ook te maken met bijvoorbeeld hart- en vaatziekten, uitval van nieren en slechtziendheid.

Het is wetenschappelijk bewezen dat het Mediterraan Dieet de kans op het ontstaan van diabetes type 2 verlaagt. Het is recent in een grote meta-analyse bewezen dat bij mensen met diabetes type 2, die de principes van het Mediterraan Dieet volgen, het lichaam de bloedsuiker beter kan regelen. Bovendien is gebleken dat het Mediterraan dieet bij deze mensen ook bijdraagt aan gewichtsverlies en aan hogere waarden van HDL cholesterol, het “goede” cholesterol (Ajala, O. et al (2013). American Journal of Clinical Nutrition).